SUBTITRARI-NOI.RO
https://subtitrari-noi.ro/Forum/

Frustrare dupa Oscar
https://subtitrari-noi.ro/Forum/viewtopic.php?f=7&t=1749
Pagina 1 din 1

Autor:  Eu_I_Myself [ Sâm Mar 13, 2010 12:18 pm ]
Subiectul mesajului:  Frustrare dupa Oscar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AbAzp1tr9B0&feature=sub[/youtube]

Autor:  Phantom [ Sâm Mar 13, 2010 1:35 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Frustrare dupa Oscar

Mie mi-au placut decat fazele 2,3,5 :P

Autor:  BMC [ Lun Mar 15, 2010 2:10 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Frustrare dupa Oscar

Phantom, postul tau mi-a amintit de un banc spus de Mircea Badea:
Un tip la piata, la o taraba:
- Vreau si eu niste cartofi.
- De cat? intreaba vanzatorul.
- Decat...cartofi.

Autor:  ovidiuhanganu [ Joi Mar 18, 2010 6:18 am ]
Subiectul mesajului:  Re: Frustrare dupa Oscar

Cu toate acestea, cuvantul "decat" - in limba romana cu functie de conjunctie sau de adverb - are un comportament ciudat, oarecum tipic muntenesc. Sensul la care face referire bancul precedent este cel de adverb, intrand in componenta logic-introductiva a sintaxei complementului circumstantial de exceptie sau a celui circumstantial opozitional cu nuanta comparativa, ori a propozitiilor subordonate corespondente - circumstantiala de exceptie ori circumstantiala opozitionala cu nuanta comparativa.
Aceasta inseamna ca - logig si morfologic - el trebuie sa fie precedat de un verb negat : "Nu am decat subtitrarea aceasta". Vorbitorii de limba romana din Muntenia au suprapus sensul lui "decat" peste sensul logic al lui "doar" si l-au asezat in propozitii ca si sinonim: "Vreau decat cartofi", forma incorecta pentru "Nu vreau decat cartofi" sau "Vreau doar cartofi".
Cum insa, in ultimii douazeci de ani, sublima noastra Academie a admis si/sau legiferat schimbari de limba in cadrul unei comisii de specialitate din care faceau parte un specialist in lingvistica si restul ingineri, chimisti, fizicieni, istorici, geografi ori economisti, este de asteptat, oricat ar parea de suspect sau de ciudat, ca in viitor sa se recunoasca pana si corectitudinea acestui comportament morfologic al adverbului "decat".
Nu e bine, dar nici foarte rau. "Este decat limba romana reglementata de niste oameni care sunt decat ingineri si care decat vorbesc la cafenea."

Pagina 1 din 1 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/